Doula

Esikoiseni syntymän jälkeen olin totaalisessa järkytystilassa. Kaikki visioni ja odotukseni eivät yhtäkkiä auttaneet minua yhtään eikä minulla ollut harmainta aavistustakaan miten olla äiti. Missä se kuuluisa pyytteetön äidinrakkaus luurasi? Kuka tämä pieni käärö oli, jota minun oli tarkoitus hoitaa yötä päivää?

Tämän hämmennyksen keskellä oli onneksi Jenna. Hän oli yksi sairaalan kätilöistä, mutta osoittautui myös pelastavaksi arkienkeliksi ja ammattidoulaksi. Hänen tuellaan selvisin alkutaipaleen vaikeuksista ja ihailuni ja kiitollisuuteni siitä muodosti minulle selkeän tavoitteen; haluaisin olla niin kuin hän. Toisia naisia tukeva kanssakulkija. Hyväksyvä voimaannuttava läsnäolo joka luo turvaa uuden ja pelottavan keskellä. Päätin kouluttautua doulaksi.

Sen jälkeen olen synnyttänyt kaksi lasta lisää, molemmilla kerroilla Jenna mieheni lisäksi tukenani. Kolme hyvin erilaista synnytyskokemusta on antanut minulle kokemusta ja näkökulmia synnytykseen ilmiönä, ja luonnollisesti minulla on henkilökohtaisia mielipiteitä siitä, mikä on hyvää ja vähemmän toimivaa. Nämä mielipiteet pidän kuitenkin visusti omana tietonani doulana.

Unelmasynnytykseni doulana on juuri sen synnyttävän naisen toiveen mukainen. Tehtäväni on tarjota työkaluja ja kokemukseni ja koulutuksieni kautta saamiani neuvoja, mutta on aina synnyttävän naisen asia päättää mitä hän tahtoo ja minä tuen häntä ja mahdollista kumppania siinä.

Olen työskennellyt vapaaehtoisdoulana vuodesta 2016 (Folkhälsan). Nyt olen sertifioitumassa ammattidoulaksi (Doules). Doulakoulutukseni puitteissa olen erikoistunut hypnosynnytykseen. Käytännössä olen opetellut erilaisia visualisaatiomenetelmiä, hengitystekniikoita ja muita kehon rentouttamiskeinoja, jotta synnytyskokemuksesta saataisiin mahdollisimman rauhallinen ja sujuva. Minulla on kokemusta vesisynnytyksistä ja vyöhyketerapiasta-, akupainannasta ja ääniresonaatiosta (synnytyslaulusta) kivunlievityksinä. Annan myös toivottaessa imetysneuvontaa ja tuen äitiä/perhettä lapsivuodeaikana heidän tarpeidensa ja  toiveidensa mukaan.

Sanataiteilijana minua kiehtoo synnytyskertomuksen uudelleen kerronnassa piilevä voima. Perinteisen doulapaketin lisäksi tarjoan keskusteluaikaa 6 viikkoa synnytyksen jälkeen (päiväsaikaan) tarkoituksena luoda tarvittaessa uusi lempeä synnytyskertomus.

Svenska