Doula

Efter min första förlossning befann jag mig i ett chocktillstånd. Mina vackra visioner hjälpte mig inte alls och gjorde tvärtom förväntningarna helt orimliga. Jag hade ingen aning om hur jag skulle vara mamma åt mitt barn. Var fanns den berömda ovillkorliga moderskärleken? Vem var den här lilla främlingen som jag nu skulle ta hand om dag och natt?

Mitt i den här förvirringen fanns Jenna där. Hon var en av barnmorskorna, men visade sig dessutom vara en underbar vardagsängel och yrkesdoula. Hon hjälpte mig igenom den svåra första tiden och min beundran och tacksamhet formades till en tydlig strävan; jag ville själv bli som hon. En medvandrerska för andra kvinnor att stöda sig emot. En bejakande närvaro som stärker och skapar trygghet i det som är nytt och skrämmande. Jag beslöt mig för att utbilda mig till doula.

Sen dess har jag fött två barn till, båda gångerna med Jenna vid min sida som stöd för både mig och min man. Mina tre helt olika förlossningsupplevelser har gett mig perspektiv på förlossningar som fenomen och givetvis har jag personliga åsikter om vad som är bra och mindre bra. De åsikterna lämnar jag ändå helt utanför mitt doulaskap.

Som doula är min drömförlossning just en sådan förlossning som den blivande mamman önskar. Jag erbjuder en del verktyg, som jag själv upplevt som fungerande och som jag lärt mig genom fortbildning, men det är varje blivande mammas ensak att känna efter vad som fungerar för henne. Min uppgift är att stöda henne i de val hon fattar och att finnas vid hennes och hennes eventuella partners sida på mammaresan.

Jag har arbetat som frivilligdoula för Folkhälsan sedan år 2016. Nu håller jag på att certifiera mig till yrkesdoula (Doules). I min utbildning till doula har jag specialicerat mig på hypnos, som innefattar olika metoder för att visualisera, andas och slappna av för att få en så smidig förlossning som möjligt. Jag har erfarenhet av vattenförlossningar och av akupressur, zonterapi och röstresonans som smärtlindring. Jag ger också tips vid amning om så önskas och stöder mamman/familjen under postpartumtiden enligt behov och önskemål.

Som ordkonstnär är jag också fascinerad av kraften i återberättandet av förlossningsupplevelsen. Utöver det som vanligtvis ingår i doulapaket, erbjuder jag dessutom samtalsstöd och en möjlighet för guidad bearbetning av förlossningen under de 6 första veckorna (dagtid) efter förlossningen.

Suomi