Nora Gullmets

Jag heter Nora Gullmets och är ordkonstnär, förlossningsdoula, översättare och journalist. Min drivkraft är att skapa nätverk för att stöda kvinnor i olika livsskeden, särskilt före och efter barnafödande. De ord vi använder skapar våra liv och jag vill genom min verksamhet inspirera till sådana narrativ som hjälper oss att utvecklas i den riktning som vi själva väljer.

Nyckeln till den här fantastiska världen finns inom oss alla; i våra känslor. Jag vill hjälpa andra att komma i kontakt med sina känslor och att sätta ord på dem. Då kommer de i kontakt med sina kroppars visdom och sin livskraft. Att skriva är mitt sätt att förstå världen och mig själv i den.

Varje text är som en resa in i författarens tanke- och känslovärld, vilket jag tycker att är det mest spännande som finns; att möta nya människor på djupet. Därför är delaktigheten i en blivande mammas resa genom sin transformation till mamma med allt vad det innebär utan tvekan det vackraste som finns. Som medvandrerska får jag känna med kvinnan och stöda hela familjen på det sätt som de önskar.

Vara lugnet
I tystnaden, i tomheten, mellan intervallen finns jag
osynlig, prestigelös, ordlös, helt stilla, en närvaro
Att så ett frö, att jäsa en deg, att hela en sjuk,
det kan lugnet
Helt utan krav, utan mål, bara vara i stunden
i fullständig tillit
Djupa andetag, låga röster, varma stödande händer
Sakta gunga fram och tillbaka, i takt
Känna livet pulsera genom kroppen;
hennes, hans, min
Och det lilla nya livet
Som lugnet kallar fram,
välkomnar till världen
Säger att den är en bra plats
Här får du vara trygg
Som din mamma
Då du föddesKuva: Mia Järvisalo

Nora fick mig att känna mig hållen, trygg och stärkt.

Hennes närvaro var en direkt påminnelse om att jag är hållen i det här rummet, att jag är trygg och kan släppa taget av allt och enbart fokusera på födandet av mitt barn.

Evigt tacksam för allt stöd, Nora!

Nette

Having Nora as a doula has been a great decision for me as it helped me find the time and space I needed to prepare for my birth in a meaningful way. It made me feel confident that I was ready and fully able to have a beautiful experience.

Having someone to share all my questions, fears and worries in the first days with a baby and getting trustworthy answers has helped us have a peaceful new beginning for us as a family. Thank you!

Ioana

Nora är rätt person på rätt plats. Hon är trygghet. Nora hör dig och ser dig, ord behövs inte för att kommunikationen och samarbetet ska fungera under förlossningen.

Hon är varm och god och bara vetskapen om att hon finns där gör så att ingen kan spräcka bubblan man befinner sig i när man ska föda. Hennes närvaro fick mig att känna mig så otroligt stark.

Jenny

Nora är just en sådan doula jag hade önskat. En lyhörd, varm, inkännande och ödmjuk person, som faktiskt kändes som en gammal vän direkt.

Nora var vårt första val och vi är glada att vi fick ha henne med på vår resa till trebarnsföräldrar. Hon har bred kunskap och erfarenhet och välkomnar genuint frågor, behov och önskemål.

Maria

Suomi